A Szchenyi utcn a csapadkcsatorna nyomvonalnak helyrelltsa – aszfaltozsa – trtnik. Az tszlests als aszfaltrtegnek beptst kveten a forgalom tterelse vrhat, majd a pratlan oldalon vznyelaknk ptse kezddik. Jelzlmpa- s hrkzlsi alptmnyek kivitelezse zajlik a pratlan oldaltl a flplyig, ezen kvl kzvilgtsi oszlopok alaptestjeinek ksztse s jrdapts trtnik.
A Szchenyi utca s az Arany Jnos utca kztti ptsi terleten csatornapts, csobogk ptse, a kzvilgtsi oszlopok alaptestjeinek kivitelezse, valamint elektromos kbelek fektetse, hrkzlsi alptmnyek ptse zajlik.
Az Arany Jnos utcn elektromos kbeleket teleptenek.
A Simonffy utca s a Szchenyi utca kztti ptsi terleten folytatdik a csapadkcsatorna s az ivvzvezetk ptse, a hrkzlsi kbelek elhelyezse, s kavicsgyazat kszl.
A Hatvan utcn az tszegly-pts s a jrdapts folytatdik az utca pros oldaln.
A Hatvan utca s a Bajcsy-Zsilinszky utca kztti ptsi terleten betonalap-pts zajlik, valamint gphzakna fdmnek zsaluzsa.
A Bajcsy-Zsilinszky utcnak a nyugati kiskrt s a Psti utca kztti szakaszt teljesen lezrjk, itt ttestbonts, aszfaltmars, szegly-, jrda-, talap-bonts, szeglypts kezddik. (Ezen kvl – ms beruhzs keretben – a Piac utcai torkolatban dszburkolat kialaktsa trtnik.)
A Bajcsy-Zsilinszky s a Simonffy utca kztti ptsi terleten hrkzlsi kbelek teleptse, kavicsgyazat ksztse, betonalap ksztse zajlik.
A Simonffy utcn a Bajcsy-Zsilinszky utca lezrsa miatt ktirny forgalmi rendet vezetnek be, gy a jrmforgalom fenntarthatsga rdekben itt kivitelezsi munkk nem lesznek.
Ezernyi fle z s llag sajt van a vilgban, de a legtbben leragadunk a trappistnl s kzben elkpzelsnk sincs, hogy mitl fosztjuk meg magunkat! A konyhai mvszetben mindenki szeret "elkalandozni", hiszen az zek vilgban szmos finomsg vr rnk. Most ismerd meg a gasztronmia csodjt, a sajtokat!
Ezernyi fle z s llag sajt van a vilgban, de a legtbben leragadunk a trappistnl s kzben elkpzelsnk sincs, hogy mitl fosztjuk meg magunkat! A konyhai mvszetben mindenki szeret "elkalandozni", hiszen az zek vilgban szmos finomsg vr rnk. Most ismerd meg a gasztronmia csodjt, a sajtokat!
Friss sajtok
Ebbe a npes csaldba szmtalan hazai sajttpus tartozik. Ezek azok a sajtok, melyek kzs jellemzje az desg, a friss knnysg, llaguk gyakran trszer, vagy krmszeren kenhet. Ezeknl nincs rlels, gy azonnal fogyaszthatk.
Ehelyett gyakran fszerezik ket kvl-bell, pl. formzs utn illatos fszerfvekbe hempergetik a sajtot, vagy egyenesen a sajttsztt fszerezik aroms zldfszerekkel, gyakran fokhagymval, kmnnyel, dival. Ide tartozik a Balknon jl ismert feta jelleg ss sajt, itthoni nevn krmfehrsajt. Ezt eredetileg slben troljk, vagy fszeres olajban, kis vegekben. Ksztik tehntejbl, juhtejbl, vagy a kett keverkbl is.
Gomolya sajtok
A gomolya sajtokrl mr a 16. szzadtl kezdve van rsos feljegyzs. Eredetileg juhszok s juhsznk ksztettk nyers juhtejbl ezeket a ltvnyos, cip formj, apr krlyukas friss sajtokat. A 19. szzadtl azonban elterjedtek a tehntejes vltozatok is. Az elmlt vtizedekben palc gomolya, svb gomolya, kunsgi gomolya nven lettek ismertek. A gomolya mai vltozatai mr nem mindig kvetik az eredeti cip alak formt, gy elfordul hagyomnyos, sajtkorong forma is. A gomolyt egyben s darabolva is egyarnt knljk. Ksztenek tehn-, juh- s kecskegomolyt, valamint ezek enyhn fstlt vltozatait is.
Gyrt sajtok
A hevtett-gyrt sajtok csaldja tbb igen npszer tagot szmll. A Krpt Medencben rgta ksztett parenyicnk, hajd sajtjaink, valamint itt s az egsz Balknon ksztett kaskaval tpus sajtok jellegzetes s hagyomnyos termkeink. A gyrt sajtok msik hazja Itlia, ahol szintn hagyomnyosan ksztenek ilyen sajtokat, melyek nmelyike ma mr vilgtermknek szmt. Ilyen pldul a pizzkhoz is nlklzhetetlen mozzarella, melyet frissen, rlels nlkl ltalban ss lben trolva klnbz mret gmbk formjban hoznak forgalomba.
Pannnia - a hazai sajtok kirlynje
Kzp-Eurpban, gy haznkban is legnpszerbb a leguniverzlisabban alkalmazhat sajtok egyike, a svjci ementli sajt, illetve annak itthon kszlt msa, a Pannnia sajt. Ez a tehntejbl ksztett kemny sajt, csaldjnak legismertebb tagja a sr, nagymret erjedsi lyukakrl knnyen felismerhet. E sajt llomnya jl vghat s az telek szles skljn felhasznlhat.
Flkemny sajtok
Nlunk s vilgszerte is a legnpesebb sajtcsald. Ide tartozik a trappista, az edmi, az vri, a gauda valamennyi hazai s import vltozata, de a ritkbbnak szmt kmnyes s fokhagyms vltozatok is. Kzs jellemzjk, hogy pasztrizlt tehntejbl kszlnek, jl vghatk s gasztronmiai felhasznlhatsguk igen sokrt. Itthon ki tudja mirt, de legnpszerbb a trappista sajt, mely az rlelt sajtelads kzel 80%-t teszi ki. Eredetileg francia trappista szerzetesek ksztettk, majd npszersge folytn hamar elterjedt.
Juhsajtok
A juhtej, mint alapanyag az, ami ennek a csaldnak a kln kezelst indokolja. A juhsajtok minsge sok szempontbl fellmlja a tehntejbl ksztett sajtokt. Kisgazdasgokban a tehntejet klnbz arnyban juhtejjel feljavtva dolgozzk fel, s gy minsgileg jobb s zletesebb sajtokat lltanak el. Sajnos manapsg itthon igen szk a juhsajtok vlasztka, mivel juhokkal szksebben llunk, mint rgen, a teljes Magyarorszgon voltunk. Ismert a dl-alfldi merino sajt s a Kashkaval tpus juhsajtok.
Lgysajtok
A nlunk is igen kzkedvelt lgysajtokat vghat, de mr nem, vagy nehezen reszelhetõ llomny jellemzi. rsi idejk rvid, ltalban kt ht. Tsztjuk rghzagos, zrt. Hideg rlelssel kszlnek. Ismert vltozatuk a Gcseji csemegesajt, mely jellegzetesen hazai eredet tehntejes sajtflt a natr vltozaton kvl mr kmnymagos, zldborsos s csps papriks zben is ksztik. ltalban lyuk nlkli, kellemesen savanyks tejsavas z, szjban knnyen oldd sajtflesg. A lgysajtok csaldjba tartozik tovbb a szintn elterjedt Anik sajt, mely kellemesen aroms, enyhn ss, friss z knnyed, lgy sajt. Ltezik fstlt formban is, mely nemcsak szendvicsek pomps kiegsztje lehet, hanem kivlan alkalmas pldul grillezsre is.
Fehr penszel r sajtok
Vagy ahogyan seik, a francik nevezik, a „virgos krgek". Ez a vilghr brie s camambert csald rendkvl npszer. A 70-es vektl Magyarorszgon nhny hazai termel is kszti, s vlasztkuk egyre bvl. E sajtok eredetileg nyerstejbl kszlnek, br manapsg mr tbbnyire pasztrztt tehntejbl. Az elrlelt tejet beoltjk, az alvadkot formkba merik, majd a sav lecsepegtetse utn a fellett beoltjk a jellegad nemes pensszel, vgl langyos, nedves helyen „kivirgoztatjk". Az rlels 2-6 htig tart, ekzben a hfehr nemes penszrteg kialakul, s pihsen bevonja a sajt fellett. Ezeket a sajtokat sosem prselik, gy llaguk lgy, mely az id elrehaladtval mind krmesebb vlik. Tlrett llapotukban egszen folysak is lehetnek.
Nemes kkpenszesek
Az igazi sajtnyencek kedvence a hres roquefort, melynek szmos rokona van szerte a vilgon. Minden sajtos nemzetnek megvan a maga kksajtja. Ezek tbbnyire tehntejbl kszlnek, az eredeti roquefort kivtelvel, mely juhtejbl van. A kksajt kszts lnyege az, hogy vagy a tejhez, vagy az alvadktrethez adagoljk a penicillium roqueforti nev nemes penszgombt, mely azutn a sajt megformzsa s prselse utn keletkezett bels rghzagokban kkes-zldes pensz formjban kifejldik. Ezt elsegtend, a sajtot rlels eltt meg is szurkljk, gy a keletkezett hzagokba az oxign beramlik, segtve gy a penszgomba kifejldst. Itthon legismertebb kksajt-fle a Mrvny sajt, mely pasztrztt tejbl kszl s kellemes pikns z, valamint morzssan tredez llomny jellemzi.
Fstlt sajtok
Igaz, mr a rmaiak s a grgk is alkalmaztk a fstlst egyes sajtokon, de akkoriban ennek mg fknt tartstsi okai voltak. A kzp-kelet eurpai npek, kztk mi magyarok is elszeretettel fstlnk viszont a klnleges zekrt. vrl vre egyre tbb fstlt sajt tpus jelenik meg, pontosabb egyre tbb, addig natrknt ismert sajt fstlt vltozata. ltalban a flkemny s gyrt sajtokat szoks fstlni, st, a fst mr a gomolykon is megjelenik jabban. Fstlik mr ezen kvl a trappistt is, illetve kzkedvelt tovbbra is a hres parenyica fstlt sajt.
mlesztett sajtok
Ezt a sajttpust gy ksztik, hogy az alapul szolgl sajtokat citromsav- s foszforsav sival olvasztjk meg gy, lland, homogn llapot sajtksztmnyek vlnak bellk. Eleinte a sajtok jrafelhasznlsra hasznltk, de manapsg mr vlogatott alapanyagokbl ksztik, amivel jobb minsget tudnak elrni. A hazai sajtfogyasztsban egszen eltr helyet foglalnak el az mlesztett sajtok. Ennek megfelelen a gyrtk kifogyhatatlan tletekkel rukkolnak el a varicik tekintetben. Korbban fknt a sajtok adalkt vltogattk, gy paprika, kolbsz, gomba zests mlesztett sajt egyarnt kszlt. Ezen kvl megjelentek a klnfle kiszerels vltozatok, gy tubusos, tgelyes, tmls fajtk kerltek a polcokra. A meghatroz mrka a vilghbor eltt a Medve volt, de a vdett nevet az llamostsok utn nem lehetett hasznlni sokig. gy szletett a Mack, majd 1970-tl jra megjelent a Medve. A Medve csaldot nemcsak a tradci, hanem az alapanyagknt hasznlt Pannnia sajt is kiemeli a sok hasonl mlesztett sajt kzl.
Tr
A trflk egyfajta friss sajtok, olyannyira, hogy a vilg nagy rszn nincs is kln szavuk r, hanem csak friss sajtknt emlegetik. Tbb vltozata ltezik, termszetesen a rgs tehntrbl kszl a legtbb. A ritkbb juhtrbl jval kevesebb kszl, mg a kecsketr igazi ritkasgnak szmt. A tehntr pozcijt vszzadokkal ezeltt valsznleg bjti eledel volta is jelentsen erstette. Eredetileg a Dunntlon terjedt el, ma pedig mr azt mondhatjuk, hogy konyhnk egyik alappillre. Elksztse egyszer: lnyegben a frissen fejt, megalvasztott tejet leflzs utn felmelegtik, majd vszonruhba tltve a savt lecsurgatjk. Eredmnyl egy cskkentett zsrtartalm, gynevezett flzsros rgs fehr tr jn ltre savanyks, friss, de zzel. Univerzlis felhasznlhatsgnak ksznheten minden hztartsban kzkedvelt, akr magban, akr stemnyek, krmek, tltelkek alapanyagaknt.
Itt vagyunk!
"A nk elleni erszak brmely olyan, a nket nemk miatt r erszakos tett, mely testi, szexulis vagy lelki srlst okoz vagy okozhat nknek, belertve az effajta tettekkel val fenyegetst, valamint a knyszertst s a szabadsgtl val nknyes megfosztst, trtnjen az a kzletben vagy a magnszfrban.
Belertend, de nem korltozand a testi, szexulis s lelki erszakra, melyet az ldozat a csaldon bell szenved el, ide rtve a bntalmazst, a lnygyermekkel val szexulis visszalst, [...] a hzassgon belli nemi erszakot [...]" Tovbb…
Hopp Juliska, hopp Mariska,
Sej gyere vlem egy pr tncba,
Sej gyere vlem egy pr tncba.
gy kell jrni, gy kell jrni,
Sri, Kati tudja, hogy kell jrni,
Sri, Kati tudja, hogy kell jrni.
Fogd a kontyot, hogy ne lgjon,
Sej, hogy a hajt ki ne hulljon,
Sej, hogy a hajt ki ne hulljon.
Papk, mamk, dvzlnk,
Szeret szvvel kszntnk.
Elmondjuk mi most nktek,
Mivel tltttk az vet.
Verset mondunk, nekelnk,
Ti meg tapsoljatok neknk!
Egyetek,vegyetek,
Hadd njn a begyetek!
Szervusz, szervusz nyuszi pajts,
n vagyok a rka.
Mit kszngetsz, hisz mi ketten sose voltunk jban!
h, pedig n gy szeretlek, mint medve a mzet,
Ha lehetne nyuszi pajts, rgtn megennlek.
Tudom, tudom, de gy hiszem, felkopik az llad,
Elszaladok, utol nem rsz, frgbb vagyok nlad.
Mese-mese mtka,
Csillagos madrka,
Ing-bing rzsa,
Te vagy a fogcska!
Glya viszi a fit,
Utolri az anyjt.
Gyere, Gyuri, a trdemre,
Lovagoljunk Debrecenbe,
Vesznk ottan vsrfit,
Szpen szl kis muzsikt.
Fecskt ltok,
Szeplt hnyok,
Selymet gombolytok.
Volt egyszer egy kemence,
Belebjt a kis Bence.
Kormos volt a kemence,
Fekete lett kis Bence.
Rnzett a mamja,
Nem ismert a fira.
Becsukta a kemenct,
Jl elverte kis Benct.
Htamon a zskom,
Zskomban a mkom,
Mkomban a rkom,
Kirgta a zskom,
Kiesett a rkom,
Kihullott a mkom.
Aki sznja krom,
Fogja meg a rkom,
Szedje fel a mkom!
Nemes Nagy gnes: Hny ujja van?
t ujja van a gesztenyefa-levlnek,
t ujja van, mint a gyerek keznek.
t ujja van, nem mind olyan,
a legtbbjnek ht ujja van.
t ujja, ht ujja,
hozz mg a htulja!
"Soha ne vitatkozz iditkkal! Lesllyedsz az szintjkre s legyznek a rutinjukkal."
/Woody Allen/
"Az a baj a vilggal, hogy a hlyk mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak ktelyekkel."
Bertrand Russel
"Ha anya vagy, sohasem maradsz igazn egyedl a gondolataidban. Egy anya mindig ktszer gondolkodik: egyszer nmagrt, msodszor a gyermekrt."
/Sophia Loren/
"Vajon volt-e dmnak kldke?"
/Jacques Dutronc/
"A vilgon a legtbb bajt a tlsgosan tevkeny emberek okozzk. Mennyivel boldogabbak lennnk, ha a politikusok s a tudsok egy kicsit lustbbak lennnek!"
/Evelyn Waugh
"Aki megl egy embert, az gyilkos.
Aki megl egymilli embert, az hdt.
Aki megl mindenkit, az isten."
Itt a megfzsos-influenzs idszak. Lpten-nyomon khg, tsszg emberekkel futunk ssze. Akaratukon kvl is megfertzhetnek minket. Mi a teend, ha a megfzs els jeleit szleljk magunkon? Ne ijedjnk meg! Tovbb >>
Fedezd fel az igazi forr csoki hangulatot! 2008.11.11. 18:05
Tudtad, hogy a forr csokoldt mr az aztkok is ismertk, s az istenek italnak neveztk? Ezt a finomsgot a Dr. Oetker Choco-Chocnak nevezte el, s praktikus kiszerelsben eljuttatja hozzd is, hogy legyen mivel felmelegteni bartaiddal a hideg htkznapokat. Tovbb >>